Ovale appelslof

De appelslof van Robèrt Verweij

De appelslof is een kruising tussen twee waanzinnige klassiekers: de appeltaart en de aardbeienslof. Als een baby van Einstein en Marylin Monroe.

Sloffendeeg is het meest fantastische deeg dat er is. De structuur is brokkelig taai-zacht, je moet even je vorkje als koevoet gebruiken. Maar eenmaal in je mond smelt het boter in het deeg en knallen de nootachtige en speekselopwekkende aroma’s langs je neusepitheel. Sloffendeeg combineert het eigengereide karakter van Ramses Shaffy met de verleidelijke zwoelheid van Barry White.

De appelslof rijk met bakkersroom ofwel crème pâtissière. Nee, geen gele room, want melk en vanille zijn net zo min geel als echte vanillevla. Je houdt wat bakkersroom over, als je het koud mengt met iets melk heb je de lekkerste vla ter wereld. Onder de room zit wat amandelspijs voor een smeuïg zoetje en een “mmm..…-amandelspijs!-momentje” (een leuke voor het Groot Dictee).

Het moet het in een cakeblik ook lukken. Haal hem dan wel eerst uit het blik voor je hem vult, anders wordt het smeerpartij. Maar het mooist is natuurlijk in een sloffenring. Deze kun je op diverse websites voor bakkersmaterialen bestellen. Je zou er een boek van Sonja Bakker bij moeten krijgen (what’s in a name). Want pas op: je verzint iedere week een nieuwe slof. Je gaat slappe excuses verzinnen om maar te mogen bakken: de verjaardag van je kat? Als een wanhopige junkie, op zoek naar je volgende shot slof…

Deeg:

285 gram bloem
185 gram boter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
25 gram ei
10 gram bakpoeder
Verse citroenrasp
Zout

Bakkersroom:

100 gram melk
20 gram suiker
20 gram eidooier
10 gram maïzena
1 vanillestokje

Verder:

100 gram amandelspijs
3 rode goudrenetten

Breng voor de bakkersroom de melk aan de kook met de helft van de suiker. Snijd de vanille in de lengte doormidden en laat meetrekken met de melk. Roer niet tot het zeer heet is, de suiker beschermt tegen aanbranden.

Meng de maïzena met de andere helft van de suiker. Meng het eigeel er door. Roer ongeveer een derde van de hete melk door het suikermengsel. Voeg dit door een zeef heen aan de melk toe, roer goed door met een garde. Laat 2 minuten zachtjes koken, laat het dan goed afgedekt 1 uur afkoelen.

Kneed de ingrediënten tot deeg met de haak. Maak een bodem van deeg in de sloffenvorm met opstaande rand. Maak het spijs aan met iets room en ei, verdeel over de bodem. Bak circa 50 minuten af op 150 °C.

Snijd de appels brunoise. Bak zeer kort in boter met wat geleisuiker en kaneel. Laat afkoelen tot circa 40 °C.

Vul de slof voor 3/4 met bakkersroom, top af met appel. Laat een uur rusten in de koeling, als je kan…

Over de auteur

Robèrt Verweij is bekend bij het grote publiek als TV-kok van Life & Cooking en 4me. Wijnliefhebbers kennen hem als wijndocent en vinoloog. Al vele vakmensen volgden de kaascursus die hij samen met Betty Koster verzorgt. Daarnaast schrijft hij freelance voor diverse (vak)bladen over z’n obsessie: wijn en eten. Door talrijke opleidingen en vakwedstrijden kan hij up-to-date kennis overbrengen, met als pijlers passie

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »